La Zarzuela Catalana

Biblioteca Can Fabra + Zoom

Tot i que tradicionalment la sarsuela s’associa com un gènere madrileny, les primeres sarsueles en català es van escriure a mitjans del segle XIX amb títols tan emblemàtics com L’aplec del remei de Josep Anselm Clavé (1858). A principis del segle XX, la sarsuela en català va gaudir d’una gran revifalla impulsada per títols com Balxant de la Font del Gat (1922) o el gran èxit de Cançó d’amor i de guerra (1926) del valencià Rafael Martínez Valls, escrita en els temps convulsos de la dictadura de Primo de Rivera. Situarem aquesta sarsuela en el context d’un gènere que forma part de la identitat cultural catalana.

El darrer gran repte de l’escultor Subirachs, la Façana de la Passió de la Sagrada Família

Biblioteca Can Fabra + Zoom

En un recorregut per les diferents escenes del Via Crucis, descobrirem la simbologia i alguns secrets que amaga el gran retaule integrat per figures i alts relleus tallats en pedra i quatre portes de bronze, que combinen elements representatius i al·legòrics, a través dels quals l’escultor Josep M. Subirachs aconseguí transmetre amb eloqüent expressivitat el drama de la Passió de Crist.

El Reial Monestir de Pedralbes. Passat i Futur.

Biblioteca Can Fabra + Zoom

Srs. Aquil·les González Raventós i José Gaspar de Valenzuela.
Coses que hem après després d'un any i mig trobant-nos cada dia amb els murs, el claustre i els vells llibres de les monges clarisses.