Carregant Esdeveniments

Resar i Curar. Apunts etnogràfics sobre usos i pràctiques de religiositat popular femenina

Sandra Anitua

Resar i Curar. Apunts etnogràfics sobre usos i pràctiques de religiositat popular femenina

Aquesta conferència vol fer una petita introducció a la màgia de la etnografia -en paraules de Malinowski-, tot compartint un conjunt de vivències personals i de recerques en curs, que aborden el fenomen del curanderisme femení des d’una perspectiva antropològica i social. Què és l’antropologia social i com convertim allò quotidià en exòtic, i allò exòtic, en quotidià? Mirarem de donar resposta tot endinsant-nos en arts i oficis que curen.

El curanderisme continua formant part de l’oferta terapèutica actual gràcies al procés d’actualització dels seus sabers i pràctiques. Nogensmenys, per la seva capacitat de camuflatge, adaptació i silenci. En aquest procés de transformació i resistència, el curanderisme en clau femenina ha experimentat, d’una banda, la redefinició de certs trets clàssics i, de l’altra, la incorporació d’elements propers al model biomèdic. No és casual tampoc que –ara i abans– una aclaparadora majoria d’aquestes persones siguin dones, una forma d’explicitar la consciència social que es té del poder ocult de la gent presumptament sense poder.

Biblioteca Can Fabra
Dijous 12 de desembre del 2024
A les 16:45 hores

Sandra Anitua

Llicenciada en Història de l’Art i Antropologia Social

És llicenciada en Història de l’Art i Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, on obté el Diploma d’Estudis Avançats l’any 2004 amb el treball Art i Antropologia: contrabandismes i transferències. Des de 2007, és docent a la UOC en el Grau de Psicologia i d’Educació Social. Ha participat com a investigadora en diferents projectes interdisciplinaris i com a coordinadora de jornades i congressos internacionals. Darrerament, ha col·laborat en l’Inventari del patrimoni festiu per a la  Direcció General de Cultura Popular, i en el projecte Cap a un arxiu de la memòria històrica de les lluites i reivindicacions socials del moviment “boig” per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. És membre del Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies religioses, GREMHER, i del grup Cultura Popular i Conflicte de l’Institut Català d’Antropologia. Recentment a participat en el llibre Gegants de Barri. Geganters, festes i lluites urbanes a Barcelona  (Delgado, Castañeda, Serra, Anitua i Fernandino, 2023) publicat a l’editorial Manifest; i en el projecte RELIG (23/24) de l’Oficina d’Afers Religiosos Una diversitat desbordada. Nous reptes per la convivència religiosa a Catalunya en clau de gènere.

Conferència només disponible per a usuaris registrats.
Si vols fer-te soci clica aquí: